Siguria apo pasiguria ushqimore \ Pjesa e tretë

4 Maj 2019, 16:11

Mbrëmjen e sotme në emisionin 'Repolitix', do të flitet për sigurinë ushqimore.Të ftuarit që do të dikutojnë për ktë temë janë, Inspektori i Përgjithëm, Shkëlqim Hajdari, zv/ministrja e Bujqësisë Ermira Gjeci, përfaqësues i Bashkimit të Prodhuesve të Shqipërisë Arben Shkodra dhe përfaqësuesi nga Qendra Alert për mbrojtjen e konsumatorit, Granit Sokolaj.

Diksutimi është hapur me parashikimet dhe shtërgimet që përmban ligji 288 për sigurinë ushqimore.

Neni 288 - Prodhimi dhe shitja e ushqimeve dhe e lëndëve të tjera të rrezikshme për shëndetin që thotë: Prodhimi, importimi, ruajtja dhe shitja e ushqimeve, pijeve dhe lëndëve të tjera, e barnave të rrezikshme ose të dëmshme për jetën e shëndetin, si dhe futja në prodhim e kimikateve, materialeve dhe lëndëve shtesë në prodhimin e përpunimin e artikujve ushqimorë e të pijeve, kur nga këto vepra ka ardhur vdekja ose dëmtimi i rëndë i shëndetit të personit, dënohen me gjobë ose me burgim gjer në dhjetë vjet. Kur nga vepra është shkaktuar vdekja ose dëmtimi i rëndë i shëndetit të disa personave, dënohet me burgim jo më pak se pesë vjet.

 Inspektori i Përgjithshëm i vendit, Shkëlqim Hajdari ka thënë se ashpërsimet nga ky ligjë nuk janë zgjidhje.

'Ashpërsimet duhet përshëndetur por nuk janë zgjidhja përfundimtare. Kjo vjen kush nga kimikatet përfshihet tek ashpërsimi i ligjit. Duhet që të orjentojmë që të konsiderohen shkelje konstatimet që bëhen" ka deklaruar Hajdari.

Nga ana tjeër përfaqësuesi i Bashkimit të Prodhuesve të Shqiperiseka thënë: Ku është paketa tjetër që mund të nodhë që inspektorë të shkojnë tek tjetri dhe ti thotë burg apo paratë ne dorë. Por nga ana tjetër a jmi në në rrguull me legjislacionin. Ne themi kush do quhet jashtë legjislacionit të posaçëm.. ne duhet të kemi proporcionalitet. Nuk shërben për industritë e ndershme."

r.k./Shqiptarja.com

Programe të tjera

Shiko të gjitha