Një lule për çdo muaj, karakteristikat dhe të veçantat e secilës

10 Prill 2019, 14:32 | Përditesimi i fundit: 2019-04-10 15:16:31

A e dini se çdo muaj ka një lule tipike dhe secila prej tyre mbart një kuptim që lidhet me ditëlindjen përkatëse? Ashtu si njerëzit, çdo lule e lindjes është dalluese - e mbushur me domethënie dhe histori të mrekullueshme. Pra, nëse jeni duke kërkuar një mënyrë krijuese për të festuar ditëlindjen e dikujt, ose dëshironi të shtoni kontaktin më personal me dikë përmes dhurimit të luleve atëherë  ditëlindjet e luleve do t'ju ndihmojnë të zbuloni se cila lule është unike dhe përfaqësuese për secilin muaj të vitit. Muaji Janar personifikohet nga Karafilat. Përfaqësimi i krenarisë, bukurisë, admirimit dhe mirënjohjes, magjepsjes, dallimit, dashurisë hyjnore, gruas. Petalet e butë dhe me pupla që mbulojnë një bërthamë të fortë e bëjnë këtë lule disi paradoksale. Muaji Shkurt ka si simbol lulen Iris. Tre petalet e drejta të irisit simbolizojnë besimin, vlerën dhe urtësinë. Ato gjithashtu simbolizojnë miqësinë, shpresën, komplimentet dhe pasionin. Kjo lule e lindjes së muajit shkurt gjendet kryesisht në blu, vjollcë, të verdhë dhe të bardhë. Muaji Mars përfaqësohet me lulen e njohur si Daffodil. Konsideruar ndryshe si natalja e verdhë e ndritshme, kjo lule fillon në fund të dimrit dhe është si një mik i shumëpritur që kthehet në shtëpi, duke simbolizuar rilindjen dhe fillimet e reja, veçanërisht kur paraqitet në një buqetë të bollshme, daffodils premtojnë lumturi dhe gëzim. Muaji Prill personifikohet më së miri me lule Margaritat. Lulja e pafajësisë, pastërtisë dhe dashurisë, me të cilën duket se mund t’i fitosh të gjithë. Përmbushja e gëzimit dhe luhatshmërisë fëmijërore, kjo lule e prillit kap thelbin e qëndrimit të lumtur dhe të përjetshëm të pranverës që gjendet brenda nesh. Muaji Maj përfaqësohet nga lulja e bukur e zambakut. Zambakët u nderuan shumë  dhe nga grekët e lashtë, të cilët besonin se ato lulëzuan nga qumështi i Heras, mbretëresha e perëndive. I lidhur me Virgjëreshën Mari, zambaku i bardhë i Madonnës përfaqëson virtytin, ndërsa zambaku i luginës përcjell ëmbëlsinë dhe përulësinë. Në gjuhën e luleve, kjo lule e muajit Maj mund të shprehë pastërtinë e zemrës, madhështisë dhe nderit. Muaji Qershor ka si simbol trëndafilin e kuq. Lulja e dashurisë, pasionit, bukurisë dhe përsosmërisë. Trëndafili është i pasur me histori dhe kuptim. Afërdita, perëndesha greke e dashurisë, paraqiti një trëndafil Eros, dhe Kleopatra joshi Mark Antoni-n në një dhomë të mbushur me petale trëndafili. Muaji Korrik personifikohet me lulen e Delfinit. Lulja e butë që simbolizon një zemër të hapur dhe një lidhje të zjarrtë, si dhe ndjenjat e lehta, të cilat më së miri shprehen nga nuancat e ëmbla dhe aroma freskuese e kësaj luleje, e cila përcjell një bukuri freskuese dhe dalluese natyrore. Muaji Gusht përfaqësohet nga lulet Gladiola. Gladiola, lulja e lindjes së gushtit, përfaqëson forcën dhe integritetin moral - nuk është për t'u habitur kur mendoni se emri i saj vjen nga fjala latine për shpatë, "gladius". Por, ndërsa rrjedhja e saj në formë shpate mund të nënkuptojë gladiatorët romakë, kjo lule romantike është e aftë të çelë  një zemër me bukurinë e saj. Muaji Shtator personifikohet me lulen Aster. Me strukturën e tyre të harlisur, ngjyrat e pasura dhe bukurinë e egër, është e lehtë të shohësh pse asters kanë pasur një lidhje të gjatë me fuqitë magjike. Në kohët e lashta, besohej se nëse djegim një lule aster, parfumi i tyre mund të largojë të keqen. Sot, kjo lule e lindjes në shtator njihet si një talisman i dashurisë dhe një simbol i qëndrueshëm i elegancës. Muaji Tetor përfaqësohet me lulen Marigold. Me ngjyrat e tyre të pasura me nuanca vjeshte, marigoldet janë lulet tipike të muajit Tetor. Të krishterët e hershëm e quajnë Marigoldin lulja e Marisë, dhe e vendosin atë në statujat e Virgjëreshës Mari. Briliante dhe e gjallë, me një ngrohje të vjeljes së vonë dhe një lulëzim të gjerë të hapur, marigoldet tregojnë dashurinë dhe hirin. Muaji Nëntor ka si lule karakteristike lulet e njohura me emrin Krizantemë. Krizantemat, një simbol i diellit, kanë mbajtur shumë pozita fisnike në kulturat e lashta. Japonezët e konsiderojnë shpalosjen e rregullt të petaleve të tyre për të përfaqësuar përsosmërinë dhe Konfuci sugjeroi që ato të përdoren si një objekt meditimi, duke i konsideruar si shenjuese të optimizmit dhe lumturisë. Muaji Dhjetor personifikohet përsosmërisht me Poinsettia-s. Njohur edhe ndryshe si lule e Krishtlindjeve, legjenda thotë që poinsettias i ka fillimet si një farë e keqe e përulur. Kur një vajzë e vogël - pa asnjë mjet për një dhuratë më të madhe - i vendosi barërat e këqija në një altar të kishës, ato u kthyen në lulëzime të shkëlqyera të kuqe. Duke u shndërruar kështu në simbolin e këtij muaji festiv, që ka në themel harenë dhe pozitivitetin të cilat bima e poinsettias është haraçi më i përshtatshëm për festimet e gëzueshme të dhjetorit.

Programe të tjera

Shiko të gjitha