• Studiuesi: Si e parashikoi gazetari i huaj pasardhësin e diktatorit Enver Hoxha

  Studiuesi i ASA-s, historiani Hamit Kaba mbajti sot një referat për marrëdhëniet 100-vjeçare shqiptaro-amerikane, nën praninë e studiuesve dhe ambasadores së SHBA-ve Yuri Kim. Në një intervistë për Report tv, teksa u ndal në fundvitet ’70, bën krahasimin e shtypit përshkrues vendas me atë analitik të huaj në këtë periudhë. Duke sjellë rastin e një gazetari evropian që parashikon se si do të jetë pasardhësi i Enver Hoxhës

 • Kur hebrenjtë jetonin në shtëpinë tonë

  Shqipëria ishte një nga ato vende te rralla qe i mbrojti dhe i strehoi hebrenjtë gjatë holokaustit, kur fqinjët e tyre dhe një pjesë e vendeve te Ballkanit dhe Evropës ua dorëzonin nazisteve. Në specialen për Report TV përfaqësues të familjeve mikpritëse, Fatos Qoqja, Bashkim Seiti dhe historiani Nikolla Sudar rrëfejnë me krenari e nostalgji ngjarje interesante, por edhe tragjike nga bashkëjetesa në një shtëpi me hebrenjtë kur u kërcënohej vet jeta e tyre dhe e familjes nga nazistet, nëse i zbulonin.

 • Shfaqet dokumentari për shkrimtarin Bilal Xhaferi, vdekja e dyshimtë e njeriut të letrave! E motra: Na thanë se e helmuan

  Nga fëmijëria e vështirë në regjimin komunist, tek vdekja e dyshimtë në Çikago, përmes një dokumentari, gazetarja e Report Tv Admirina Peçi tregon për shkrimtarin Bilal Xhaferi, për “Qëndrestarin në përndjekje”.

 • Eqerem Çapo/ Shtegëtim dhimbjeje nga burgu në burg

  Në familjen Çapo, ruhen me fanatizëm disa dorëshkrime të rralla me kujtimet e Eqrem Çapos, ish i dënuar politik i rejgimti kominist. Bashkë këto kujtime ruhet edhe një fjalor anglisht shqip me 37 mije fjalë dhe 20 mijë fraza, një relike e rrallë e dalë nga burgjet e komunzimit. Ishte viti 1962. Janar. Në burgun e shkodrës, Eqrem Çapo po bënte shënimet e fundit në këtë fjalor dorëshkrim, të cilin e ka ndërtuar ditë pas dite fletë pas flete aty në burg. prej andej ai ka mundur ta nxjerrë e ta ruajë në familjen e tij për vite me rradhë, si një dëshmi të pastër të vullnetit dhe botekuptimit të tij intelektual, formuar në kushtet e mohimit t ëplotë të lirisë. Billi Çapo, djali i Eqremit e shfleton dhe e lexon me mall kete fjalor te cilin ai, motra dhe vëllai, e kanë si kujtimin më të vyer që ju ka lënë babai. Përmes këtij fjalori me shkrim dore, por edhe kujtimeve që ai ka lënë gati për botim, ata përfytyrojnë gjithë mundin dhe vuajtjet shpirtërore të të atit, përjetimet e ditëve kur ai ishte një i burgosur politik.

 • Billi Çapo: Lindur dhe rritur në një kamp internimi

  Billi Çapo, është një prej fëmijëve, të kampeve të internimit të regjimti komunist, që dënimin e nisi që në barkun e nanës. Ai ka lindur në një kampin e internimit ën Savër të Lushnjes dhe është detyruar të kalojë aty gjithë fëmijërinë, të përjetojë aty, ëndrrat e shkatërruara, që i thërrmoheshin para syve, të përjetonte privime të shumta, frenimin e përhershëm të pasioneve, të përjetojë rrugët që niste ti çante vetë e që i mbylleshin dhunisht njëra pas tjetrës. Shpesh reflektonte dhe bënte pyetje në familje, por të vërtetën e jetës së tij, kushtëzuar kaq padrejtësisht e mësoi vite më vonë. Ai, sikurse edhe motra Mirjeta dhe vëllai Shkëlqimi e kanë përftuar të plotë historinë e familjes së tyre pas rënies së diktaturës, kur i ati Eqremi, mund tju fliste hapur dhe pa drojë fëmijëve, historinë e tij të burgut dhe historinë e gjyshit të arratisur Veledin Çapos.

 • Billi Çapo, Tre breza persekutim, pse donim atdheun

  Billi Çapo, ka lindur në një kamp internimi gjatë diktaturës komuniste në Shqipëri. Savra, vendlindja e tij, ishte një prej fshatrave ku ishin përqëndruar më së shumti familjet e internuara, shpallur si kundërshtarë politikë të regjimti të Hoxhës. Të gjtihë historitë e tij të fëmijërisë dhe të rinisë së hershme sillen rreth atij kampi. Ai ëhstë brezi i tretë në familjene tij që ka provuar në lëkurë persekutimin dhe dhunën e përditshme psikologjike, por natyra e tij vitale dhe talentet e shumta, i kanë dhënë mundësinë t'i përvidhej shpesh realitet në e atë ferr të vogël plot privime. Historia e tij familjare, të cilën do ta mësonte pak nga pak sidomos kur të arrinte moshën e pjekurisë, ishte shkaku kryesor që ai kishte lindur dhe ishte i detyruar të ejtonte në atë kamp internimi. Gjyshi i tij, Veledin Çapo, ose veledin Bilbili, një rebel e trim i çartur e ksihte sfiduar dikturën që në ditët e apra ntë vendosjes së saj, dhe pas shumë peripecish do të realizonte edhe një arratisje spektakolare. Po ashtu babai i Billit Eqeremi, do të kalonte një kalvar të gjatë dhune dhe terrori në burgjet e komunizmit, e më pas në kampin e savrës ku do të lindte edhe djali i tij Billi. Ky i fundit, duke trashëguar tiparet e gjyshit dhe babait të tij, do ta sfidonte realitetin në një formë tjetër, duke mos u dorëzuar, duke provuar herë aktirimin, herë sportin, herë fuqinë e personalitetit të tij, derisa një ditë, krejt në fund të regjim ndërmerr edhe ai aktin e arratisjes si gjyshi i tij dikur.

Për lajme të tjera kërkoni në arkiv