Bankat vështirësojnë kushtet për dhënien e kredive, biznesi i vogël e i mesëm ‘frenojnë’ investimet

Viti 2020 është mbyllur me shtrëngim të kushteve të kreditimit për bizneset, duke nisur nga biznesi i vogël deri tek ai i madh. Shkak për këtë është bërë pandemia COVID-19, e cila ka tkurrur të ardhurat si për biznesin ashtu edhe për individët. Sipas Bankës së Shqipërisë, kredia për bizneset u forcua më shumë për qëllim financimin e investimeve dhe atë në mbulimin e nevojave për likuiditet.

“Në gjykimin e bankave, shtrëngimi i standardeve të kreditimit për bizneset në tremujorin e katërt 2020 u ndikua nga perceptimi i bankave për rrezikun lidhur me situatën ekonomike e perspektivën për të, si edhe me aftësinë paguese dhe gjendjen aktuale të bizneseve”, thuhet në raportin e Bankës së Shqipërisë.

Kriteret që janë vështirësuar kanë të bëjnë me reduktim të madhësisë së kredisë, shtim të kërkesës për kolateral si edhe kushtëzimeve më të larta në marrëveshjet e kredive. Nga ana tjetër i vetmi faktor me ndikim pozitiv në kreditimin e biznesit ishte afati i maturimit i cili është zgjatur.

Sipas këtij raporti për periudhën tetor-nëntor-dhjetor bizneset e vogla dhe të mesme ulën kërkesën për financimin e investimeve, ndërsa është rritur kërkesa për kredi për likuiditet nga bizneset e mëdha.

Por edhe kërkesa për kredi nga bizneset ka qenë më e ulët në këtë periudhë si pasojë e situatës aktuale ekonomike, mungesës së kërkesës për financimin e investimeve si edhe nga përdorimi më i lartë i burimeve të brendshme të financimit. Bankat e nivelit të dytë kanë vlerësuar si pozitive skemat e garancive sovrane, të cilat kanë zbutur efektet negative nga COVID-19.

E.M./b.ha./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    40 subjekte zgjedhore, 35 parti politike dhe 5 kandidatë të pavarur regjistrohen në KQZ për zgjedhjet e 25 Prillit! Mendoni se është një numër:

Komento


×

Lajmi i fundit

John

‘100 ditë, 100 arritje’, Rama publikon shifrat: Me taksën progresive infermierët paguajnë më pak se sa me taksën e sheshtë, s'ka kohë për pushim!