Studimi: Përmirësimi i mënyrës së jetesës ndikon tek njerëzit në rrezik për Alzheimer

Foto ilustruese

Përmirësimi i stilit të jetesës ndikon tek  njerëzit në rrezik për Alzheimer.

Një studim i ri zbuloi se ndërhyrjet e jetesës, jo vetëm që ndaluan rënien njohëse të personave në rrezik për Alzheimerin, por në të vërtetë rritën aftësitë e tyre të kujtesës dhe të të menduarit brenda 18 muajve.

"Të dhënat tona në të vërtetë tregojnë një përmirësim të njohjes së përsonave", tha neurologu Dr. Richard Isaacson, themeluesi i Klinikës së Parandalimit të Alzheimerit në NewYork-Presbyterian dhe Weill Cornell Center.

“Ky është studimi i parë në një mjedis të klinikës në botë reale që  mund të përmirësojë funksionin konjitiv dhe gjithashtu të zvogëlojë rrezikun e Alzheimerit dhe atë kardiovaskular", tha Isaacson.

Studimi u botua të mërkurën në revistën "Alzheimer's and Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association".

"Kemi shpenzuar kaq shumë kohë në pritje të provave për ilaçet, por me të vërtetë ka shumë që mund të bëjmë për të ruajtur shëndetin e trurit me stilin e jetës sonë. Por është e vështirë të bindësh publikun që ta bëjnë këtë në mungesë të provave klinike për të na thënë se gjumi, dieta,  ushtrimi dhe meditimi kanë rëndësi. Mënyra se si është hartuar dhe realizuar ky studim është një udhëzues i shkëlqyeshëm për të ardhmen" tha Tanzi, i cili nuk ishte i përfshirë në studimSëmundja e Alzheimerit fillon në tru rreth 20-30 vjet para se të shfaqen simptomat.

Rreth 47 milionë amerikanë aktualisht janë duke jetuar me këtë lloj të Alzheimerit paraklinik.

Disa mund të jenë duke provuar shenjat delikate të humbjes së njohjes, të tjerët janë ende të verbër për vjedhjen e  kujtimeve të tyre.

Ndryshime të caktuara të mënyrës së jetesës si dieta, stërvitja dhe trajnimi i trurit mund të ngadalësojnë rënien e tyre mendore, ndoshta edhe t’i mbrojnë ata nga zhvillimi i çmendurisë në lulëzim të plotë.

Që nga viti 2013, klientët në Klinikën e tij të Parandalimit të Alzheimerit i nënshtrohen testeve fizike dhe mendore.

Skanimet MRI janë të kontrolluara për shenjat e hershme të rritjes së pllakës amiloide.

Problemet mjekësore aktuale dhe të kaluara, gjenetika, historia familjare, modelet ushqyese, zakonet e ushtrimeve, nivelet e stresit dhe modelet e gjumit janë të dokumentuara.

Isaacson dhe ekipi i tij regjistruan 154 pacientë midis 25 dhe 86 vjeç, të gjithë me një histori të Alzheimerit në familjet e tyre.

 Shumica nuk po përjetonin akoma humbje të kujtesës, por treguan performancë shqetësuese në testet njohëse.

Një grup i vogël prej 35 vetash u diagnostikua me dëmtim të butë njohës (MCI).

Shoqata e Alzheimerit e përcakton MCI si ndryshime njohëse që janë mjaft serioze për tu vërejtur nga personi i prekur dhe nga familjarët e miqtë, por nuk ndikojnë në aftësinë e individit për të kryer aktivitete të përditshme.

Bazuar në këto rezultate, secilit person iu dha një plan i personalizuar i recetave.

Nga gati 50 ndërhyrje të bazuara në prova, mesatarisht secilit person iu dha 21 sjellje jetese për tu zbatuar.

"Aktiviteti fizik dhe ushqimi ishin deri më tani dy gjërat më të rëndësishme në listë, por ato gjithashtu ishin të personalizuara për secilin individ",  tha Isaacson.

Në aktivitetin fizik  programi mund të rekomandojë trajnim interval aerobik për një person, ndërsa përdorimi i një top balanci ose trajnimi për peshën në tavolinë në këmbë mund të rekomandohet për një tjetër.

Brenda dietës, konsumohet kafe  etëm para orës 2 të mëngjesit për të mbrojtur gjumin.

Asnjë karbohidrat për 12 ose më shumë orë në ditë”, ka thënë Isaacson.

Programi shqyrtoi konsumimin e alkoolit, konsumimin e qumështit, minerale dhe vitamina, këshilla për higjenën e gjumit, edukimin për të mësuar diçka të re, dëgjimin e muzikës, meditimin apo mendjen.

Rezultatet ishin shpresëdhënëse.

Isaacson gjeti njerëz me dëmtim të butë njohës të diagnostikuar deri në 60%, ose mesatarisht më shumë se 12 nga 21 ndryshimet e sjelljes, kishin aftësi më të mira të kujtesës dhe të të menduarit 18 muaj më vonë.

Ata me MCI që kanë bërë më pak se 60% të sjelljeve të personalizuara nuk treguan përmirësime, madje ata vazhduan të binin.

Grupi i dytë i pacientëve me rrezik gjenetik por pa shenja klinike aktuale të çmendurisë, të quajtur grupi parandalues, ishin në gjendje të merrnin një nxitje njohëse po aq mbresëlënëse.

Isaacson është i kujdesshëm në lidhje me tejkalimin e kuptimit të këtyre rezultateve.

Studimi nuk ishte krijuar për të parandaluar Alzheimerin, vetëm për të parë nëse ndryshimet në stilin e jetës ndikuan në funksionin njohës.

"Ne kemi nevojë për më shumë hulumtime, kemi nevojë për më shumë klinika dhe më shumë mjekë për ta bërë atë. Por unë mendoj se ky model është një udhërrëfyes për mjekët dhe pacientët që të punojnë së bashku për të përmirësuar shëndetin e trurit. Ne parashikojmë një ditë ku njerëzit mund të shkojnë te mjeku i tyre dhe në vend që të dëgjojnë nuk ka asgjë që mund të bëjmë, mjeku do të thotë, 'Epo, ne mund të mos kemi përgjigjet e përsosura, por këtu janë 21 gjëra që mund të bëni bazuar në rrezikun  individual për të mbrojtur shëndetin e trurit tuaj", është shprehur Isaacson.

E.D./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    A mund të arrihet konsensus tri palësh për hapjen e listave?

Komento


×

Lajmi i fundit

John

Covid, rritet numri i rasteve të reja të infeksionit në Slloveni