Studimi: Shëndeti i dobët mendor në punë po u kushton shumë punëdhënësve

Foto ilustruese

Shëndeti i dobët mendor në vendin e punës po u kushton shumë punëdhënësve në Mbretërinë e Bashkuar, sipas një raporti të ri.

Me punëtorët që shpesh frikësohen të flasin për ‘të qenurit i dobët’ dhe mungesa e fondeve në dispozicion, këto pesë tabela tregojnë shtrirjen e përballjes së sfidës.

Sipas BBC, firma e konsulencës “Deloitte” tha që një sërë faktorësh kanë kontribuar në një rritje të raportuar të kostos.

Punonjësit po kalojnë orë joproduktive në punë kur janë të sëmurë, në vend që të pushojnë.

Disa punëtorë gjithashtu janë duke përjetuar "djegie" pasi teknologjia e bën më të lehtë regjistrimin e kohës shtesë dhe kontrollimin e postave elektronike jashtë orarit të caktuar të punës dhe më shumë duket se preken nga problemet e shëndetit mendor vitet e fundit.

Numri i përgjithshëm i ditëve të sëmura të marra për punonjës ra nga 5.3 në 4.4 ndërmjet vitit 2008 dhe 2018, ndërsa sasia e kohës së humbur për shkak të kushteve të shëndetit mendor u rrit.

Hulumtimi i ri nga “Deloitte” tregoi se kostoja e dobët e shëndetit mendor në Mbretërinë e Bashkuar ishte më shumë se 43 miliardë paund në vitin 2018.

Kjo është një rritje prej 16% që nga vlerësimi i fundit prej 37 miliardë £ në 2016.

Paga me pushim mjekësor është një mënyrë për të vlerësuar koston.

Por njerëzit shpesh nuk e zbulojnë se pushimi kur je i sëmurë është për probleme të shëndetit mendor.

Pra, kostot e vërteta mund të ishin më të larta.

Matja e kostos së mbivlerësimit të shkaktuar nga shëndeti mendor është edhe më e ndërlikuar.

Por problemet e shëndetit mendor shpesh janë të vështira për t’u konstatuar saktësisht.

Në një studim nga qeveria u zbulua se rreth 15% e njerëzve në punë kanë simptoma të një gjendjeje të shëndetit mendor.

Ndryshimi i vendeve të punës

Studimi i ri gjurmon rritjen e "prezentizmit", ose kur njerëzit shkojnë në punë pavarësisht se nuk ndjeheni mirë.

Nëse stafi është nën presion për të marrë pjesë në punë, numri i ditëve të sëmura të marra bie dhe ata janë më pak produktivë në punë.

Kjo u kushton shefave më shumë sesa kur stafi merr një ditë pushimi.

Por vetëm 12.4% e njerëzve japin si arsye kushte të shëndetit mendor si arsye për të qenë të sëmurë, sipas Zyrës për Statistikat Kombëtare.

Infermierët dhe mësuesit marrin më shumë kohë pushimi.

Ata që punojnë në sektorin publik ka më shumë mundësi të marrin kohë pushimi për shkak të problemeve të shëndetit mendor.

Një total prej 81% e njerëzve që punojnë në shkolla ose polici thanë se ata gjithmonë ose zakonisht fillojnë të punojnë kur duhet të pushojnë për shëndetin e tyre mendor.

Ky numër rritet në 85% për punonjësit e sektorit privat.

Hulumtimet e mëparshme nga zbuluan se numri i stafit të shëndetit mendor që duhej të merrte pushime nga sëmundja për shkak të çështjeve të tyre të shëndetit mendor ishte rritur me 22% midis vitit 2012-13 dhe 2016-17.

Në atë kohë sindikata tha se shkurtimet në staf dhe shërbime po bënin presion shtesë për punëtorët me sëmundje mendore.

Të rinjtë janë 'më të rrezikuarit'

Shëndeti i dobët mendor tek të rinjtë është përshkruar si një "epidemi".

Anëtarët e rinj të stafit janë më të rrezikuarit në vendin e punës, sipas “Mind”.

Bamirësia zbuloi se të rinjtë kanë më shumë të ngjarë të përdorin pushimet e tyre në vend që të marrin ditë pushimi nga puna kur përjetojnë shëndet të dobët mendor.

Qarkullimi i stafit, sëmundja dhe prodhimi i humbur i kushtojnë punëdhënësve rreth 8% të pagës mesatare për një të ri të moshës 18 deri në 29 vjeç në vitin 2018, afërsisht e barabartë me 1.723 për punonjës.

Kjo ishte përqindja më e lartë e pagës për çdo grupmoshë, pjesërisht sepse të rinjtë marrin paga më të ulëta.

Duke u rritur nën hijen e krizës financiare, shqetësimet e parave mund të ndikojnë seriozisht nën moshën 30 vjeç.

Një total prej 90% e punëtorëve të rinj të anketuar për “Biznes në Komunitet” thanë se shëndeti i tyre mendor ndikohet nga kostoja e jetës.

“Personat nën 25 tani përbëjnë rreth 6.5% të të gjitha falimentimeve personale”, sipas “Shërbimit të Falimentimit”.

Ekspertët kanë thënë se kreditë dhe mënyra më pak e sigurt për të punuar mund të krijojnë probleme për të rinjtë.

Ata gjithashtu kanë më shumë të ngjarë të marrin përsipër lloje pune më fleksibël, të pasigurta si shoferë apo transportues ushqimi .

Organi i sindikatave të TUC-së zbuloi më parë se numri i njerëzve që bënin punë "ekonomi gig", pra jo punë në shtet,  ishte dyfishuar brenda tre viteve.

E.D./Shqiptarja.com
  • Sondazhi i ditës:

    Vrasje, atentate, plagosje! A ju duket shqetësuese situata kriminale në vend?

Komento


×

Lajmi i fundit

John

Kush janë tre të rinjtë në Fier që rrëmbyen grekun në 2011 dhe i morën 1.3 mln euro/ EMRAT