Debati në Report TV/ Dënimi me vdekje? Avokatët: Nuk kthehet më! Ngërçi i burgjeve e institucioneve të rehabilitimit dhe shoqëria e dhunshme i japin ‘frymë’ krimit

22 Nëntor 2021, 14:27

Ka disa faktor që e mbajnë të gjatë krimin në këtë vend, krimi e ka pjellore tokën në këtë vend dhe këtë ia jep shoqëria që është shumë e dhunshme dhe nuk i shkon askujt se kur ndodh edhe një konflikt i vogël, shqiptarit nuk i shkon mendja tek qetësimi i situatë dhe gjetja e zgjidhjes, por na shkon mendja te dhuna tek e fundit fare. E dyta këtë krime në 30 vite na e mban gjallë politika. E gjithë qeveria ka vetëm dhunë verbale dhe fryje, dhe politika pjell gjithmonë krim, Edhe Institucionet nuk funksionojnë zinxhir, sikur njëra hallkë të jetë ë dobët aty godet krimi dhe krimineli. Ne i fusin në burgje jo për t’i nxjerrë njerëz, por për t’i nxjerrë dyfish kriminale. Kjo pasi në burgjet e Shqipërisë asnjë psikolog nuk bën punë e tij dhe të burgosurit mësojnë si të bëjnë të tjera dhe të lidhen me njëri tjetrin”, tha Beqiri.

Në lidhje me dënimin me vdekje, avokati Beqiri tha se kjo nuk do të ndodh, madje edhe sikur të bëhet referendum shumica e shqiptarëve do të votojnë kundër. Për të e vetmja zgjidhje ëhstë zbutja e shkaqeve të krimit dhe do të shihet se burgimi i përjetshme është një dënim mjaft i rëndë, madje edhe më i rëndë se ai me vdekje.

“Edhe sikur të vesh në referendum, është një gjë që nuk miratohet nuk bëhet pasi do të kërkojë ndryshime kushtetuese, Forcat politike janë pro europaine. Pastaj edhe vetë shoqëria nuk është shumica për këtë dënim, madje edhe po të shkojë deri në referendum nuk do e votojnë. Burgimi përjetë është shumë më i rëndë se dënimi me vdekje. Të zbusim shkaqet e krimit të jeni të bindur se dënimi me burgim të përjetshëm e bën efektin e tij. Ne duhet të qytetërohemi në kuptimin e vërtetë të fjalës”, tha Beqiri.

Në të njëjtën linjë ishte edhe avokati Kujtim Cakrani, i cili tha se problemi më i madh në vend janë burgjet dhe institucionet e rehabilitimit që nuk funksionojnë. Ai tha se të burgosurit nuk dalin nga vuajtja e dënimit si qytetarë, por më kriminelë nga sa u futën. Sa për dënimin me vdekje, Cekrani tha se shteti nuk është terrorit dhe se kjo nuk ka për t’u rikthyer kurrë.

“Burgjet janë problemi më i  madh, institucionet e rehabilitimit te ne janë problematikë, të gjithë punonjësit janë atyre, sociologë dhe psikologë, ne të gjithë jemi bashkëfajtor për të gjithë atë që po ndodh. Kthimi i dënimit me vdekje? Dënimi i me vdekje në Shqipëri nuk kthehet më, është e sanksionuar edhe në Kushtetutë, Ne presim të hyjmë në BE dhe të gjithë vendet e tyre e kanë të ndaluara. Edhe në SHBA e kanë vetëm 11 shtete që janë ato më konservatore, por nuk do të thotë se dhe këto shtete nuk kanë ngjarje të tilla tragjike, ka ndodhur që edhe kanë dënuar persona me vdekje dhe më pas kanë dalë të pafajshëm. Shteti nuk është terrorist dhe të mos ushqehet më opinioni me këtë çështje. Ne i kemi ashpërsuar ligjet, por nuk është se ashpërsimi do të sjellë ulje të krimit”, tha Cakrani.

I gjithë debati i dënimit me vdekje në opinionin publik është rikthyer pas vrasjes së 8-vjeçarit Mateo Vasiu në Fier më 16 nëntor nga Klodian Çalamani, e cili e goditi dy herë më kazmë pas koke dhe e groposi në shtëpinë e tij. 

Programe të tjera

Shiko të gjitha

    Nuk u gjeten video për këtë program!

Shiko të gjitha

    Nuk u gjeten video për këtë program!

Shiko të gjitha