Alarmuese plakja e popullsisë, Shqipëria e 5-ta në Europë, ja qytetet që po e vuajnë më shumë

28 Mars, 14:04

Raporti i plakjes së popullsisë: statistikat e fundit rendisin Shqipërinë në vendin e pestë, çfarë po ndodh me shoqërinë shqiptare dhe cilat janë arsyet sociale të plakjes?

Flasim në studio me sociologun Gëzim Tushi dhe paralelisht në dy skype: Brunilda Zenelaga, sociologe migrimi dhe Andi Balla, gazetar /studies emigracioni, i cili aktualisht po bën një studim për fenomenin. 

Sipas një studimi të fundit, në Shqipëri, është vërejtur një plakje me ritme të shpejta e popullsisë. Shifrat evidentojnë se rritja e numrit të të moshuarve po ndodh njëkohësisht me emigrimin e familjeve të reja dhe normat e ulëta të lindshmërisë së popullatës në vend, gjë që ka shkaktuar anomalinë me plakjen e popullsisë. Shqipëria është vendi me plakjen më të shpejtë të popullsisë në rajon dhe një ndër vendet me plakjen më të shpejtë në Europë. Nëse institucionet shtetërore nuk reagojnë me politika nxitëse, deri në vitin 2050 mosha mesatare e popullatës në Shqipëri mund të shkojë deri në 50 vjeç, me një rritje popullsie – 0.88 %. Shifrat flasin për pasoja sociale ekonomike për të ardhmen, gjë që pohohet dhe nga studiuesit, të cilët bëjnë apel për të ndërhyrë në kohë me mekanizmat përkatës.

Programe të tjera

    Nuk u gjeten video për këtë program!

Shiko të gjitha