Eqerem Çapo/ Shtegëtim dhimbjeje nga burgu në burg

20 Qershor 2022, 21:16

Në familjen Çapo, ruhen me fanatizëm disa dorëshkrime të rralla me kujtimet e Eqrem Çapos, ish i dënuar politik i rejgimti kominist. Bashkë këto kujtime ruhet edhe një fjalor anglisht shqip me 37 mije fjalë dhe 20 mijë fraza, një relike e rrallë e dalë nga burgjet e komunzimit. Ishte viti 1962. Janar. Në burgun e shkodrës, Eqrem Çapo po bënte shënimet e fundit në këtë fjalor dorëshkrim, të cilin e ka ndërtuar ditë pas dite fletë pas flete aty në burg. prej andej ai ka mundur ta nxjerrë e ta ruajë në familjen e tij për vite me rradhë, si një dëshmi të pastër të vullnetit dhe botekuptimit të tij intelektual, formuar në kushtet e mohimit t ëplotë të lirisë. Billi Çapo, djali i Eqremit e shfleton dhe e lexon me mall kete fjalor te cilin ai, motra dhe vëllai, e kanë si kujtimin më të vyer që ju ka lënë babai. Përmes këtij fjalori me shkrim dore, por edhe kujtimeve që ai ka lënë gati për botim, ata përfytyrojnë gjithë mundin dhe vuajtjet shpirtërore të të atit, përjetimet e ditëve kur ai ishte një i burgosur politik.