Akuzat për krime lufte ndaj Thaçit, Veselit, Selimit dhe Krasniqit/ Prokuroria: Kemi 1500 prova dhe 153 dëshmitarë! Gjykimi të nisë në verën e 2021! Avokatët: Duam më shumë kohë

HAGË- Mbi 1500 prova në gjyq dhe 153 dëshmitarë ka siguruar Zyra e Prokurorit të Specializuar për të vërtetuar sipas tyre 10 akuzat e ngritura për krime lufte ndaj ish-drejtuesve të UÇK, Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit dhe Jakup Krasniqit. Në seancën e sotme në Gjykatën Speciale në Hagë (e ngitur nga Kosova), Prokuroria pretendon se për konfirmimin e aktakuzës ka disponuar një material prej rreth 43 mijë faqe, duke përfshirë raporte, deklaratat të dëshmitarëve, fotografi, e mbi 20 orë material audio-vizual, teksa, për disa dëshmitarë dhe viktima kanë kërkuar masa mbrojtëse. Nisur nga kjo, akuza ka kërkuar që gjykimi të nisë në verën e vitit 2021, por një vendim i tillë është kundërshtuar me forcë nga avokatët e të pandehurve. Absurde, e ka cilësuar avokati i ish- presidentit Hashim Thaçi, David Hooper nisjen e gjykimit në verën e 2021, duke kërkuar më shumë kohë pasi kanë mbi 200 dëshmitarë. Të gjithë njëzëri kanë kërkuar që gjykimi të mos nisë para verës së 2022. Megjithatë, pavarësisht pretendimeve të palëve, Gjykatësi i procedurës paraprake, Nicolas Guillou nuk ka përcaktuar datën për nisjen e procesit gjyqësor.

Një tjetër pikë, në të cilën mbrojtja kundërshtoi Zyrën e Prokurorit të Specializuar, ishte afati i dorëzimit të provave që disponon. Sipas Rregullores së Procedurës dhe Provave para Dhomave të Specializuara, Prokurori i Specializuar brenda 30 ditësh, që nga paraqitja e parë e të akuzuarve në gjykatë, duhet të njoftojë mbrojtjen për çdo material dhe provë që ka, si deklarata, dokumente apo fotografi. Mbrojtja tha se nxjerrja e materialeve duhet të bëhet sa më shpejt që të jetë e mundur. Pas këtyre kundërshtimeve, Prokurorja kërkoi që mbrojtja të bëjë një kërkesë të materialeve që kërkojnë dhe do ua dorëzojnë në një kohë sa më të shpejtë. 

Në anën tjetër, avokati i Thaçit, Hooper ka kërkuar që të ndahen të akuzuarit. Kjo kërkesë e avokatit duket se është një strategji për rrëzimin që në fillim të një prej akuzave më të rënda, atë për "ndërmarrje e përbashkët kriminale", ashtu siç përcaktohet në aktakuzë, pasi sipas tij nuk ka baza ligjore. Në të njëjtën linjë ishte edhe avokati i Kadri Veselit, Ben Emmerson, i cili shtoi se "UÇK-ja ishte një lëvizje dhe kryengritje popullore spontane, e organizuar në mënyrë minimale për të mbrojtur popullatë civile nga gjenocidi dhe kriminelët serbë dhe kurrsesi një ndërmarrje kriminale".

Aktualisht, Hashim Thaçi, Jakup Krasniqi, Kadri Veseli dhe Rexhep Selimi gjenden në paraburgim në Hagë dhe janë deklaruar të pafajshëm. Seanca e radhës rreth ecurisë së çështjes pritet të mbahet mesin e muajit dhjetor. Ndaj tyre rëndojnë 10 akuza, për përndjekje, burgosje, ndalim arbitrar, aktet të tjera ç'njerëzore, trajtim mizor, torturë, vrasje si krim kundër njerëzimit, vrasje e paligjshme si krim lufte, zhdukje me forcë e personave, në periudhën mes prill 1998- gushtit 1991.

 

Rendit zhvillimet sipas orarit:
Ora 16:12
Akuzat për krime lufte/ Seanca e radhës për Thaçin, Krasniqin, Veselin dhe Selimin nga mesi i dhjetorit

Seanca e radhës rreth ecurisë së çështjes pritet të mbahet mesin e muajit dhjetor.

“Nga mesi i dhjetorit mund të bëjmë një seancë të tillë, nuk mund të paragjykoj mbajtjen e seancës për liri me kusht…Nga mesi i dhjetorit është e arsyeshme dhe e përshtatshme, përveç aplikimit që do të bëhet për lirim të përkohshëm”, tha Gjykatësi.

Ora 14:04
Avokati: Nuk pranojmë burgosjen e Thaçit! Do kërkojmë lirimin me kusht! Të bëhet ndarja e të akuzuarve

Avokati i ish- presidentit Hashim Thaçi, Hopper ka deklaruar se do të kërkojë lirimin me kusht të klientit të tij.

"Nuk pranojmë burgosjen e Thaçit. Është synimi ynë të aplikojmë për lirimin e tij me kusht. Mënyrat sesi do të realizohet ky ushtrim. Nxjerrja e plotë e argumenteve sa u takon urdhër-arrestit. Unë kam marrë versionin e redaktuar të urdhër-arrestit. Dhe ka disa redaktimi të çuditshme. Synojmë të njëjtën skemë për çdo të akuzuar, të bëhet ndarja e të akuzuarve ", tha avokati Hooper.

Ora 13:40
Pas pushimit, rinis seanca gjyqësore ndaj 4 ish- drejtuesve të UÇK-së në Gjykatën Speciale në Hagë

Pas pushimit, rinis seanca gjyqësore ndaj 4 ish- drejtuesve të UÇK-së në Gjykatën Speciale në Hagë.

Ora 13:14
Ndërpritet seanca në Gjykatën Speciale të Hagës, përkthyesit kërkuan 30 minuta pushim!

Ndërpritet seanca në Gjykatën Speciale të Hagës, përkthyesit kërkuan pushim! Pushimi do të zgjasë 30 minuta

Ora 13:10
'10 mijë prova që do i nxjerrin gradualisht'/ Avokatët: Nxirrini sa më shpejt...bindet Prokuroria

“Prokuroria do t’i dorëzojë mbrojtjes 10 mijë materiale potencialisht shfajësuese”, ka thënë prokurorja.

Zyra e Prokurorit të Specializuar ka thënë se provat do t’i nxjerrin gradualisht, ndërsa avokatët e Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit e Rexhep Selimit, kanë kërkuar që ato të nxirren sa më shpejt.

"Unë do i kisha propozuar që të caktojnë një punonjës që të bëjë dorëzimin e këtyre materialeve. Kjo është një përgjegjësi mjaft e madhe për prokurorinë", tha avokati i Thaçit.

Në të njëjtën linjë ka qenë edhe avokati i Veselit.

"Propozimi i Prokurorisë është i kuptueshëm, por nuk na takon neve të gjykojmë se si prokuroria e bën punën. Ne na duhen ato materiale", tha ai.

"Na e dorëzoni sa më shpejt të jetë e mundur. Duam të dimë dhe mbi çfarë bazash ky material është cilësuar si shfajësues", tha David Young, avokati i Selimit.  

"Prokuroria duhet të nxjerrë menjëherë çdo informacion. Mendojmë që prokuroria nuk duhet të lirohet nga ky detyrim", tha Avokatja e Jakup Krasniqit.

Nisur nga kërko kërkesa, Prokurorja tha se mbrojtja të bëjë një kërkesë të materialeve që kërkojnë për mbrojtjen e tyre dhe do ua dorëzojnë,

"Mbrojtja duhet të kërkojë dhe identifikojë materialet që mendojnë se janë thelbësore për mbrojtjen e tyre", tha prokuroria.

Ora 12:43
Akuzat për krime lufte për ish-drejtuesit e UÇK/ Prokurorja në Hagë: Kemi 1500 prova dhe 153 dëshmitarë! Kërkojmë masa mbrojtëse për disa prej tyre (VIDEO)

Prokuroria ka bërë me dije se kanë 1500 prova për akuzat e ngritura dhe 153 dëshmitarë ndaj 4 ish- drejtuesve të UÇK-së. 

"Ka prova 1500 prova materiale në gjyq dhe ky është një vlerësim të hetimit. Kemi marrë zotimin që këtë material ta nxjerrim deri në 31 maj 2021, nuk mund të identifikohet se cili material mund të nxirret dhe në cilën kohë. Ne nuk po sugjeronin se nuk është e nevojshme hetimi, por parashtrimi ynë që ka mundësi të fillojë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne i kemi marrë me shënime të gjitha pikave të ngritura nga avokati I Veselit. Materiali i aktakuzës përfshin 1842 çështje, 153 dëshmitarë. Ne parashikojmë që të kemi përkthime brenda afatit 30 ditor. Prokuroria kërkon masa mbrojtëse për disa dëshmitarë dhe kjo duhet të dërgohet gjatë kësaj jave. Nuk mendoj se ka ndodhë dalim mes prokurorisë dhe mbrojtjes për nxjerrjen e materiale, sa më shpejt të jetë e mundur, në këtë kohë, ajo që na mbetet si një afat kohor për këtë proces është 3 javë, ne i kemi bërë përgatitjet prej disa nxjerrjes, por bëhet për një volum të madh materialesh dhe këto hapa nuk do mund të ishin marrë dhe është e rëndësishme që të kemi parasysh ndërmarrjen e masave mbrojtëse për dëshmitarët. Duhen 3 njerëz, 2 ditë të plota që të paraqesin një paketë zbulimi i informacioni dhe do na duheshin deri në 6 ditë punë për nxjerrjen e materialeve që që mbase cenonte aftësinë tonë për të realizuar këtë afat 30 ditor. Çdo zgjatje e afatit kohor mbi 30 ditë do të na ndihmonte", tha prokurorja.

Ora 12:26
Avokatja e Krasniqit: Na duhet më shumë kohë për shkak edhe të COVID-19! S'mund të nisë gjykimi në verën e 2021 (VIDEO)

Kundër nisjes së gjykimit në verën e 2021 ishte edhe avokatja e Jakup Krasniqit.

"Nuk jemi dakord me parashtrimet e Prokurorisë. Ne jemi dakord me mendimet e parafolësve. Na duhet kohë dhe mjetet e mjaftueshme, në kuadër të rrethanave të shkaktuar nga COVID-19"

Ora 12:20
Avokati i Veselit: Gjykimi s'mund të nisë para verës së 2022! Kemi 200 dëshmitarë! (VIDEO)

Avokati i Kadri Veselit, Ben Emmerson tha se ka mbetur i zhgënjyer nga Prokuroria që kërkon të nisë hetimet në verën e 2021. Sipas tij një gjë e tillë është e pamundur, nisur edhe nga fakti që kemi 200 dëshmitarë.

"Si me arna, janë bazuar si me arna, janë përmendur shumë emra njerëzit, janë përmendur shumë emra njerëzish, kanë sajuar këto aktakuza., Do të na duhen 18 muaj minimum hetime. ne propozojmë hetime që të bëhen nga hetues me shumë përvojë që do i kalojnë akuzat një e nga një, kjo është një çështje shumë e rëndësishme, prokuroria ka pasur 5 vjet për këtë çështje dhe Gjykatësi duhet të vendosë balancë që palët të mos zhgënjehen nga kjo mungesë propocionaliteti. Ne e mbështetim avokatin e Thaçit që nuk mund të nisin hetimet para qershorit të vitit 2020. Duke pasur parasysh që kemi rreth 200 dëshmitar dhe dilet për më shumë se 100 incidente ne mendojmë që gjyqi do të vijojë nga 18 muaj deri në 2 vjet, jam i zhgënjyer nga Prokuroria. Ne duhet të kemi hollësi të mjaftueshme në formë të pa redaktuar. Ata thonë që nuk ka nevojë për hetime ne themi që ka nevojë. Nëse prokuroria është në gjendje që të provojë krimet e luftës, akumulimi i këtyre krimeve individuale nuk përbën ndërrmarje kriminale të përbashkët. Nuk ka ekzistuar siç përcaktohet në akt-akuzë. Në zbatimin e të drejtës ndërkombëtare penale, UCK ka qenë një kryengritje popullore e organizuar në mënyrë minimale për t'u mbrojtur nga gjenocidi serb. më shumë s e10 mijë shqiptarë janë vrarë,  vendi u përfshi nga kaosi, shqiptarët u vranë nga serbët dhe ka shumë të tjerë që trupat janë çuar me kamion dhe janë varrosur atje. UCK arriti fitore modeste dhe ekzistenca e tyre varej nga mbështetja që dha populli. Nuk do kishin shpresë nëse nuk do të ishin mbështetut nga populli. Këta drejtues ishin njësoj si individët e tjerë, burra që një ditë vendosën të bashkohen me ta, ishin vullnetarë dhe kishin një qëllim të përbashkët të mbronin vetën. Qëllimi i përbashkët që pretendon prokuroria është trajtuar në Tribunalin e Hagës ndaj luftëtarëve të tjerë, mbledhja e krimeve individuale nuk mund të barazohet me ndërrmarje të përbashkët kriminale, nuk mund të gjesh disa krime individuale dhe të gjesh kush ka fajin, nuk mund të bëhet konkluzioni me anë të referencës. Pa pikë dyshimi, aktakuza ishte e fragmentuar", tha avokati i Veselit.

Ora 12:05
Prokuroria kërkon të nisë gjykimi në verën e 2021/ Avokati i Thaçit: Absurde, është çështje e komplikuar! Të nisë në 2022 (VIDEO)

Avokati i ish- presidentit të Kosovës, Hashim Thaçi i ka kërkuar prokurorisë që të specifikojë detajet në faktet e prokurorisë, ndërkohë që ka kërkuar që të nis gjykimi në verën e 2022.

"Propozimi që gjykimi të nis në qershor është absurde, kjo është një çështje e komplikuar, por jo vitin e ardhshëm, por një vit më pas", tha avokati.

Ora 11:54
Prokurorja në Hagë: Gjykimi për 4 ish-drejtuesit e UÇK të nisë në verën e 2021 (VIDEO)

Prokuroria e çështjes, në Gjykatën Speciale të Hagës ka kërkuar që gjykimi për ish-drejtuesit e UÇK-së të nisë në verën e vitit 2021.

"Sa i përket hetimeve, psh kontrollimi që u bë gjatë arrestimit, një pjesë e materialeve që u morën gjatë këtij kontrolli ndoshta do të duhen hapa të tjera në lidhje me atë material. Procesi i nxjerrjes së materialeve të nxirret në një mënyrë që nuk paragjykon mbrojtjen dhe do të informojmë palët në mënyrën e duhur. Të gjitha nxjerrjet e materialeve do të diskutohen më vonë, për më tepër vetë akt akuza përmban pretendime të detajuara lidhur me akuzat dhe duke u nisur nga shkalla e hollësive, përsa i përket aktakuzave duhet të bëhen disa redaktime.  Ndjekim urdhrin tuaj për masa mbrojtëse, në pika të shkurtra mbrojtja ka informacion të bollshëm për të filluar hetimet menjëherë për më tepër realiteti është se ka informacioni që ka mbrojtja është e njoftuar. Nuk ka asnjë arsye pse gjykimi i cështjes të nis në verën e 2021", tha Prokurorja.

Ora 11:51
Nis seanca në Gjykatën Speciale të Hagës për katër ish- drejtuesit e UÇK-së (VIDEO)

Nis seanca në Gjykatën Speciale të Hagës për katër ish- drejtuesit e UÇK-së.

E.M./B.K./Shqiptarja.com
Komento

KUJDES! Nuk do të publikohen komente që përmbajnë fjalë të pista, ofendime personale apo etiketime mbi baza fetare, krahinore, seksuale apo që shpërndajnë urrejtje. Në rast shkelje të rëndë të etikës, moderatorët e portalit mund të vendosin të bllokojnë autorin e komentit, të cilit do t'i ndalohet nga ai moment të komentojë te Shqiptarja.com

Komente

 • Ismail Gashi-Sllovia: 19/11/2020 10:39

  Te pergjegjur:Krimet serbe kufizuar vetem ne nje hapesire shqiptare. PRILLI I PËRGJAKUR Fakte dhe dëshmi nga treva e Lypjanit Shkruan:Ismail Gashi-Sllovia Si çdo vjet në gjithë hapësirën kosovare, edhe në trevën e Lypjanit, kujtojmë jetën e veprën e dëshmorëve e martirëve të kombit. Rënia per liri kombëtare e çlirimin e athdeut, eshte madhshti njerëzore, po aq sa janë madhore edhe fenomente e natyrës, Lindja dhe perëndimi i Diellit e Hënës, të cilat, nuk mund të forcë gjuhësore dhe begati leksikore, sado të pasura qofshin, që mund t’i përhkruaj. Të rënit për atdhe gjatë luftës me okupuesit serbë në Verën e 1998 dhe Prillin e tokës së përgjakur të 1999, të 21 dëshmorët e kombite 167 martirët e kësaj hapësire shqiptare. Nga kjo hapësirës komunale, u përkjetësuan, gjatë dy ofanzivave serbe, u plagosën edhe 71 qytetarë shqiptarë e 23 ushtarë të UÇK-së, Nga dhuna serbe u ç’vendosen tërësisht banorët shqiptarë të 42 fshatrave, e pjesërisht nga 21 fshatra tjerë. Flaka e kalljeve serbe i përfshiu 46 vendbanime shqiptare të kësaj treve komunale, nën kërcënime të dhunës u dëbuan jashtë Kosovës mbi gjysma e popullsisë shqiptare. Shkatërrimet, kalljet, vjedhjet dhe plaçkitjet e vlerave materiale e shpirtërore të kësaj hapësire shqiptare kapin shumën e dhjetëra milion eurove. Dhuna serbe dhe pastrimi etnik i shqiptarëve Sistemi okupues serb, në fundshekullin 20-të, me dhunën gjenocidale e pastrimin etnik ndaj shqiptarëve, dëshmoi mësimet e moralit të keq të historisë sllave, të dëshmuara në 24 projekte sërbe kundër shqiptarëve, që nga “Naçertania” e Garashaninit 1844, e deri te Memorandumi i ASSHA 1986. Serbet me vrasje, tortura e masakra mesjetare ato 78 ditët e tmerrit të 1999, si në çdo mjedis e hapësirë në Kosovë, edhe në shqiptarët e kësaj hapësirë komunale, kryen shumë vrasje masive të popullatës civile të pa armatosur. Në trevën komunale të Lypjanit, për vrasje masive barbaria serbe, u përqendrua në tri nga vendbanimet shqiptare. Në Sllovijë më 15 e 16 prill 1999, ranë 4 dëshmorë e 41 martir të lirisë e 11 qytetarë të tjerë u plagosen rënd e lehtë. Më 15 prilli pas sulmit serbë në fshatin Akllap, kallën mbi 80% të shtëpive dhe vranë një qytetar. Hordhia serbe në mesditë në orën 13.30 sulmoi Sllovinë, aty vrau e masakroi 24 shqiptarë dhe dëboi me dhunë nga fshati gjithë popullatën shqiptare. Kurse më 16 prill 1999, shqiptarët sllovias të strehuar në “Lugun e Demës”, ku përjetuan Natën e Bartolomeut. Vrastarët ushtarak e policor të dhunës sërbe, pasi vranë 4 qytetarë të zhegocit në “Livadhe të Gjana”, vranë edhe dëshmoren Zylfije Gashi në Tërboc. Këtu në “Lugun e Demës”, masakruan e ekzekutuan edhe 17 civilë shqiptarë të tjerë. Nga gjithë të rënit sllovias 6 ishin pleqë deri në moshën 90 vjeçare, 4 nga të cilët ishin të palëvizshëm. Nga 17 të vrarit në “Lugun e Demës”, kufomat e të cilëve ushtria vrastare, me qëllim të zhdukje së krimit, i dërgoi në Serbi dhe i varrosi, në varre të fshehura masive në Batajnicë, nga deri më 15 prill 2006 u sollën 15 nga 17 kufomat e zhdukura nga hordhia barbare serb. Mbetjet mortore të dy të zhdukurve të tjerë, i solli dy vjet më vonë më 2008, nga Batajnica në varret që gjatë priten të hapura në Varrezat e Dëshmorëve dhe Martirëve në Sllovi. Nga dhuna serbe në Sllovi, 33 familje pësuan humbje në njerëz nga të cilat më së tepërmi pësoi, Familja e Murat Gashit me pesë të vrarë, Familja Gërbeshi më 3 të vrarë, dy Familjet Sopa njëra me tre, e tjetra me dy të vrarë e të masakruar, familja Bytyçi, Kryeziu dhe Berisha me nga dy të vrarë. Ndërsa 26 familje të tjera kanë të vrarë e të masakruar nga një anëtarë. Me 17 prill në vendbanimin afër Lypjanit Jeta e Re, u vra dhe u dogj plaku Xhevat Rexhepi 68 vjeçar. Spiralja e dhunës serbe, posi lubia, më 18 prill 1999 që, në orët e mëngjesit, sulmoi Ribarit të Vogël. Kjo makineri e pajisur me informacione nga serbët vendor filloi “lojën vrastare”, ekzekutoi 25 qytetarë shqiptarë, 7 të tjerë i gjymtoi e i shëmtoi me plagë të rënda, mosha e të cilëve ishte nga 10 deri 90 vjeçare, nga të rënit, 10 ishin nga familja Vishesellla, 6 të familjes Vuniqi nga Blinaja, ato ditë tmerri të strehuar në Ribar, 4 të vrarë ishin të familjes Gërxhaliu, ndërsa 5 të tjerë ishin nga 2 të familjes Ismaili e Jashanica dhe një nga familja Kelmendi. Nga të vrarit 7 ishin pleq, madje Rizah Jashanica /1902/, kishte 92 vjet dhe ishte i palëvizshëm. Ekzekutimi para syve të familjarëve Nga të vrarit në Ribar 8 ishin femra e 17 meshkuj. Nga këta, 18 ishin qytetarë vendor, 7 ishin të strehuar. Në Hallaq të Vogël, rrugën e sakrifikimit të jetës e qeli dëshmori Ismet Asllani, më 24 mars 1999, për tu martirizuar edhe të tjerët nga familja dhe të afërmit. Më 19 prill 1999 në Hallaq të Vogël vazhdoi vala e vrasjeve masive, ku vrasësitë serbë vranë e masakruan 20 qytetarë shqiptarë, nga të cilët 4 ishin të strehuar nga vendbanimet tjera. Forcat serbe urdhëruan daljen e gjithë shqiptarëve në lendinë të fshatit, pjesa që nuk arriti të dal, u vranë në oborre e shtëpi, madje dy nga ata u dogjën. Ndërsa nga 40 të tubuarit në mes të fshatit 13 i ndanë për pushkatim, nga të cilët 11 u ekzekutuan para syve të familjarëve, dy shpëtuan, e dy të tjerët pas torturës dhe masakrës çnjerëzore shpëtuan të gjallë. Nga vrasjet serbe vetëm familjes Gashi ju vranë 4 anëtarë, 4 anëtarë ju vranë edhe familjes Buzuku, kurse familjes Asllani 3, ndërsa nga familja Zekiqi u vranë 3 vëllezër, e nga një anëtarë humbën familja Jashari-Mordoqi. Mulaku, Bajrami, Fazliu dhe Selimi. Kufomat e Minush dhe Abdullah Gashit kanë qenë të karbonizuara, dyshohet se për të gjallë apo pas vrasjes ishin djegur me benzinë. Në Sllovijë, Ribar të Vogël e Hallaq të Vogël, si kudo në Kosovë, çdo vjet përkujtohen martirët e rënë. Por, vrasjeve në kohë e rrethana të tjera, nuk ju shpëtuan as vendbanimet të tjera si: Kroishta me 9 qytetarë civilë te vrarë shqiptarë, Ribar të Madh u vranë e u masakruan 6 të tjerë, në Blinajë 8 e Mirenë 7 civilë shqiptarë, Hanroc 5 qytetarë të vrarë shqiptar. Vrasje si në ofanziven e parë ashtu edhe në atë të dytën pati edhe në Kleçkë, Shalë, Krojmir, Baicë, Mirenë, Resinoc, Zllakuqan, Magurë, Bregu i Zi, Leletiq, Rufc i Ri, Dobrajë, Qylagë, Poturoc, Jeta e Re, Janjevë, Brus, Akllap, Terbuc, Gadime, Babush të Muhaxhirëve dhe Plitkoviq. Këto ditë tmerri e dhune, na kujtojnë të kaluarën, na kujtojnë vrasjet e masakrat barbare serbe, na kujtojnë dëbimin me dhunë nga trojet etnike, kur nga kjo tokë u ndoqën gjyshërit e baballarët tanë, pse kërkonin të jenë të lirë, pse e donin lirinë si edhe të tjerët, dhe për të tjerët luftonin për lirinë e të drejta e tyre njerëzore e kombëtare. Andaj, në fundshekullin 20 luftuam dhe ngadhënjyen mbi robërinë shekullore. Është e veçanta e dëshmorëve e martirëve tanë që, triumfalisht bijën në altarin e lirisë, por, sipas rrethanave dhe gjendjes së rend, tri herë varrosen, siç ndodhi në gjeografinë e varrezave të lirisë për jetën e veprat e tyre përherë shprehim kujtimin e dhembjen tonë. Prillin e përgjakur të 1999, vrasjet, torturat dhe masakrat e barbarisë serbe, gjithmonë dhe në vazhdimësi i kujtojmë, jo për të krijuar moral urrejtës, por për ta mbajtur kujtesën historike në ndërgjegjen e arsyeshme të të gjallëve. Të rënit vazhdimish kujtohen për të krijuar fisnikrinë e të tashmes dhe të ardhmes sonë, dhe për të ndërtuar vlera pozitive ndaj jetës dhe lirisë së popullit. Në drejtësi ligjore,fetare e tradiconale, krimi është i dënueshëm. Por, ndaj kriminelëve, ndarja e të drejtës, nuk guxon të matet me dy kute. Askush nga ushtarët,policët e vullnetarët vrastarë sërb, as nuk u muarr ne pyetje nuk doli para të drejtë e as nuk u denua per keto krime te kryera Kriminelët nuk morën denimin meritor, as në Hagë, as në gjykatat vendore Andaj, për kyesit e krimeve kerkohet denim adekuat, siç kërkojmë të ndalet ndjekja e pa natyrshme e çlirimtarëve, të ndalet ndjekja e denimi i atyre që kurrë nuk shkelën në troje të huaja, atyre që kurrë nuk vranë qytetarë civilë e të pafajshëm, të ndalet ndjekja e atyre që luftuan barbarinë, atyre që kërkuan liri për popullin e robëruar me shekuj, Të ndalet ndjekja e atyre qëkrijun shtetin demokratike, të lirë për të gjithë në këtë, atyre qe janë kreatorë të politikës demokratike, lirisë së fjalës dhe sigurisë e tëdrejtë për levizje të lirë. Sot, institucionet qeveritare e shtetëror angazhohet, përpiqen dhe punojmë në përmbushjen e kërkesave të natyrshme të së drejtës njerëzore, që në Republikën e Kosovës së pavarur të pas luftës, me shtetësi të plotë e sovrane, të gjithë të jetojnë, të punojnë dhe të ndërtojnë jetën e lirë, Por, këto kritere duhet kërkuar me përgjegjësi adekuate edhe ndaj kryesve të krimeve. Për krimet serbe në trevën e Lypjanit, jo se nuk u ndënua askush në Hagë e gjykata vendore serbe, ku pas gjitha deshmive e fakteve kriminelet komandues, urdhërues e ekzekutuesit e krimeve ordiner,si Sheshel, lirohen te pafajshëm, e në liri të panatyrshme trimrohet e dalldisen duke kerkuar kthim triumfues në vendin e krimit. Ndërsa kuadrot komanduese të UÇK-Së, Tash struktura qeveritare te Republikes së Kosovës, dalur nga morali i çlirimtarëve, jo nga morali vrastar,siç ishin gjatë luftës, kuadro,njësi e forcat qeveritare, ushtarake e policore të dhunës serbe. Bota filloi të mendojë, të flasë e të veprojë shqip Çdo verë e pranverë shqiptarët në gjitha mjediset kosovare, kujtojmë verën e 1998 dhe pranverën e 1999, por edhe vitet e me hershme të robrisë shkullore. Shqiptarët e Kosovës do ti kujtojmë dhembjet e përjetuara, do të kujtojmë humbjen e dhjetëra mija bijve e bijave të kësaj hapësire. Kjo katrahurë antinjerëzore hartuar nga ASSHA, e udhëhequr nga njeriu dinozaur, që synonte të përbijë një popull, ta vras lirinë, pse fletë ndryshe, pse beson në Zot ndryshe, pse nuk janë serbë dhe pse janë popull liridashës. Në Kosovë këto vlera dhe të drejta kombëtare e njerëzore për zgjedhjen e çështjes së Kosovës, shqiptarët i kërkuam me vite e dekada në mënyrë paqësore e njerëzore, me dialog, e pa mjete dhune, në vazhdim i kërkuam edhe me shprehjen e pakënaqësisë me protestave e demonstratave të studentëve dhe popullit. Me veprime politik përveç ndërkombëtarizimit të çështjes sonë, arritëm në shkallën e mosdurimit të dhunës, dilemën hamletiane “të rrosh, o të mos rrosh”. Atëherë, domosdoshmërisht shqiptarët e Kosovës hyjnë edhe veprimit ushtarak për realizimin e kërkesave njerëzore e kombëtare. Dhe mu për këtë rënë 21 dëshmorët tanë dhe 164 martirët e lirisë nga gjithë hapësira komunale e Lypjanit. Rënë ashtu siç rënë në Qirez e në Likoshan, në Prekazin legjendar e në Reçak, në Koshare e Gllogjan, e qindra vendbanime të tjera shqiptare në Kosovë. Nga ky mot i madh për shqiptarët, ndryshoi matja e kohës dhe historisë. Nga këtu bota filloi të mendon, të flet e të vepron shqip. Nga këto mote e këto ngjarje për shqiptarët e Kosovës dhe shqiptarët përgjithësisht, nis një epokë e re, një jetë dhe një filozofi e moral tjetër i veprimit politik. Intervenimi ushtarak i forcës më të madhe ushtarake NATO-së, aleate e ushtri tokësore e të cilës ishte UÇK-ja, për 78 ditësh dëboi nga këto troje vrastarët serb, ndali dhunën, dhe vet ne thyem traditën negative historike, kësaj here,jo si herave të tjera, ndodhi kthimi i madh monumental i shqiptarëve në trojet e veta. Martirizimi i 164 nga kjo trevë komunale, Sipas humanistës për të drjta të njeriut, Natash Kandiqit. Në tërë Kosovën, gjatë 1998-1999 janë vrarë 13.549 qytetarë civilë të pa armatosur, nga këta 76% meshkuj e 24% femra, 1400 nga këta nën moshën 18 vjeçare. Përkatësia kombëtare e të vravëve në Kosovë është 8693 shqiptarë, 1196 sërbë e 445 romë e të tjerë. Kthimi provokativ i eshtrave të shqiptarëve nga Serbia, tash sa vite na torturon. Gjitha këto përjetime të rënda, nga ky moral i stërkequr sërbë,, na bënë të mos ndalemi në rrugëtim për ndërtimin e shtetit tonë kombëtar Kosovën shtet demokratik sovran e të pavarur, të integruar e të njohur nga 1010 shtete e institucionet të ndërkombëtare. Sot është domosdo historike e klasës politike, të qëndrojë unike në ndërtimin e shtetit demokratik të Kosoves dhe të qëndrojë bindjes në kërkesën e arsyese së natyrshme, deri në realizimin e synimeve tona kombëtare. Kujtimi për dëshmorët dhe martirët e lirisë Familjet e dëshmorëve dhe martirëve lipjanas, në vazhdimësi bëjnë kërkesë njerëzor, për një angazhim më serioz të subjekteve ndërkombëtare e vendore në gjetjen e ende të pagjeturëve, të cilët u zhdukën po nga ato forca të dhunës, po nga ata njerëz, po nga ajo dhunë serbe. Do të përulemi gjithmonë me respekt para varrezave të dëshmorëve e martirëve të kombit. Ata në vazhdimësi të kohërave, do të jenë krenaria historike e të ardhmes së kësaj toke të djegur e këtij populli të ndjekur. Rënia për liri është madhështore, sa fjalët tona, sado të zgjedhura qofshin, dalin të zbehta, për të mos thënë krrokama. Rënia për liri, është madhore si lindja e diellit e hapja e qiellit. Amaneti i dëshmorëve e martirëve, puna, mundi, gjaku dhe jeta e tyre e dhënë për këtë tokë e për këtë popull, obligon për ndërtimin e shtetit të pandarë të Kosovës demokratike, të pavarur e sovrane. Vetëm kështu, të rënëve tanë, shpirti ju pushon i qet në Kosovën e tyre. Të rënit për liri kanë dhënë, madhoren, Jetën e tyre, për të cilët ne të gjallë, nuk mjafton vetëm të ngrehim përmendore e të vejmë kurora mbi varret e tyre. Me respektimin e veprës dhe amaneteve, në kujtim të përjetësisë së tyre për liri, marrin uratën e madhe të popullit dhe Bekimin e të madhit Zot. Kujtimi për dëshmorët dhe martirët e lirisë, gjithmonë do të jetë kujtesë lavdie në traditën pozitive të historisë sonë kombëtare.

  Përgjigju
 • Matrix: 18/11/2020 21:34

  Nese Hashim Thaci ka kryer vetem nje krim ndaj shqiptareve duhet te pergjigjet, dhe nese te tjeret kane dijeni dhe kane ruajtur heshtjen jane fajtore njesoj si Hashimi, por duhen prova bindese jo te thurura nga armiku i perjetshem serb, lavdi UCK.

  Përgjigju
 • Zeta: 18/11/2020 13:30

  Dihet qe shqiptaret kosovare jane te para gjykuar! Por mos shikoni te tjeret se cfare po bejne por veten tone! Saliu filloi nje fushate shpifjes kunder Thacit. Per llogari te kujt! A e dinte Saliu se cfare do te ndodhte?

  Përgjigju
 • Arbëri: 18/11/2020 10:06

  43000 faqe....dmth që i gjithë ky proces do zgjas 43 vite....??? Qfar absurditeti, 90% e denoncimeve dhe dëshmive janë nga serbia dhe rusia (në bashkveprim me komustët shqipfolës që ende sot mbajn pushtet në Kosovë, ndër ta është dora e zgjatur e rusoserbis) që nga demonstrerat studentore të vitit 1981 e deri te lufta 98/99 ...!!!

  Përgjigju
 • Gege Kosova: 18/11/2020 10:02

  Thaci dhe te tjeret nga UCK-ja, mund te dalin, te akuzohet e te denohen. Por, krenarin,detyren atdhetaren,clirimin e Kosoves dhe lirine e shqiptareve ne Kosove, e solli UCK nen drejtimin e Hashim Thacit dhe ketyre burrave qe plotesuan nje aspirate 20 shekullore te kesaj hapesire shqiptare, te cilen e shpetuan nga fanitja qe i kercnohej.

  Përgjigju
  • UKU MOMLIT: 18/11/2020 13:34

   Jam shqiptar autokton e bir autoktoni brez pas brezi e kushedi sa breza por,keta kater te pandehur duhen jo dënuar,po bështyre në surrat sipas zakonit të lashtè shqiptare se qenkan motivuar për pushtet e pasuri dhe jo për SHQIPTARI. Keta birbo e kodoshe lane rrugëve luftëtaret e frontit e terrenit dhe dëshmoret e LUFTËS SË SHENJTE PER ÇLIRIMIN E KOSOVES dhe rendën pas pushtetit e pasurimit korruptiv.

  • Fabio: 18/11/2020 12:05

   Uçk perfaqsohet nga deshmoret dhe trimat qe kane dhen gjakun dhe jo nga keta tradhetor

  • Fabio: 18/11/2020 12:04

   Ik o kar thaci me shoke kane kryer krime nder shqiptare ate e din gjithe kosovaret

 • Sondazhi i ditës:

  A jeni dakord me nismën e PS për të zbuluar politikanët bashkëpunëtorë të ish-sigurimit?×

Lajmi i fundit

Ish bashkëshorti nxjerr videot kur Britney Spears i bërtet dy djemve: Nuk mund të rri duarkryq

Ish bashkëshorti nxjerr videot kur Britney Spears i bërtet dy djemve: Nuk mund të rri duarkryq