Histori rrëqethëse të ‘91, si kaluan detin shqiptarët me anijen e shpresës

25 Prill, 12:24

Drama e zbarkimeve shqiptare të vitit 1991 rikthehet përmes dëshmive të drejtpërdrejta të atyre që në ato muaj morën guximin me të dyja duart dhe kaluan pjesën e detit që ndan Italinë nga Shqipëria në përpjekje për të bërë një ndryshim rrënjësor në jetën e tyre. Mario Calivà, dramaturg, poet, shkrimtar dhe gazetar publicist arbëresh, sjell përmes një libri dëshmi dhe intervista të 21 qytetarëve shqiptarë që arritën në brigjet italiane të mbushura me anijet e shpresës, me kujtimet e asaj periudhe dhe përvojën e tyre të mëvonshme në Itali…Arbëreshi Mario Calivà jeton në Piana degli Albanesi, Siçili. Ai rrëfen jetën e tij që nga rritja me gjuhën shqip të cilën e flet shumë pastër, traditat arbëreshe që ia ka trashëguar dhe fëmijëve dhe deri tek kontributi që kjo gjuhë të mos humbë as në teatër, që nga viti 2012 Calivà vë në skenë dramat e tij në gjuhën arbëreshe.