Letërsia për fëmijë, të ftuara gazetarja Anisa Ymeri dhe përkthyesja Aida Baro

1 Shkurt 2019, 15:29

Letërsia për fëmijë ka pësuar një ripërtëritje përgjatë 5-10 viteve të fundit në Shqipëri me përpjekjet e shumë shtëpive botuese për të sjellë autorë të mirë të huaj, ndërsa mungojnë shumë autorët e rinj shqiptarë të kësaj gjinie. Por rritja e interesit dhe dashurisë për librin është gjithnjë e më e vështirë tek fëmijët, veçanërisht në një epokë digjitale e të pushtuar nga interneti. E ftuar në emisionin “Rreze Dielli”në Report TV, përkthyesja mirënjohur Aida Baro dha disa këshilla për prindërit që të nxisin leximin tek fëmijët e tyre.

Ka disa mënyra për ta futur fëmijën në botën e leximit. Së pari është përkushtimi që ka prindi ka për leximin sepse një fëmijë që nuk sheh prindin duke lexuar do ta ketë të vështirë të lexojë, sepse është shembulli që ndiqet më mirë se sa urdhri pavarësisht dëshirës së mirë që ka prindi mund të ketë. Ndërkohë nga ana tjetër do të ishte shumë më mirë që fëmijës ti jepje lirinë për të zgjedhur një libër që i pëlqen por edhe një libër që i ka pëlqyer prindit në fëmijërinë e tij dhe kanë kështu mundësinë që të bashkëbisedojnë për atë që lexojnë sepse duke krijuar këtë lloj bashkëbisedimi fëmija ka kënaqësinë të ndjehet paksa më i rritur por edhe për kohë që kalon me prindin.

Programe të tjera

Shiko të gjitha